"Çocuğumuz olmuyor, neden?" sorusuyla başvuran çiftleri önce dinliyoruz. Yani tıbbi adıyla anamnez alıyoruz. Daha önce yapılmış tetkik ve tedavi belgelerini inceliyoruz. Sonra da muayenelerini yapıyoruz. Sıra cevap vermeye geliyor.

Çok az bir kısmına "İşte neden budur, yapılacak iş de şudur." diyebiliyoruz.

Bazı çiftlerde sorun "azoospermi". Yani erkeği sperm sıvısında hiç tohum hücresi yok. Bu hasta grubuna gösterilecek yol net. Üroloji incelemesinden sonra spermin yapımında mı, yoksa dışarı gönderilmesinde mi problem var. Yapımda sorun varsa ilaçlarla yapım desteklenebilir mi? Dışarı gönderilmesinde problem varsa ameliyatla yol düzeltilebilir mi? Bu grubun çoğunda, neredeyse tamamına yakınında son çare cerrahi işlemle sperm elde etmek, sperm elde edilebilirse tüp-bebek yöntemiyle eşinin yumurtalarının döllenmesi işlemidir.

İkinci grup çiftlerde yumurta oluşmuyordur, ilaçla da uyarılsa cevap olarak yumurta gelişimi ihtimali yoktur. Kırk yaşını geçmiş hastalara "menopoz" tanısı koysak da daha genç hastalarda "prematür over yetersizliği" adını tercih ediyoruz. Bu durumda bu hanımlardan hiçbir uyarı ile yumurtlama gerçekleştirmek mümkün olmadığı için bu çiftlere de kısa ve net konuşabiliyoruz. Kendi yumurtanızla gebelik şansınız yoktur. Yumurta bağışı ise ülkemizde yapılmamaktadır. (Önemli Not: Özellikle çok genç hastalardaki prematür over yetersizliği durumlarında bazen istisnai durumlar olabilmektedir. Bu bulgulara rağmen, zaman içinde hastalık nasıl oluştuysa, oluştuğu gibi de kendiliğinden iyileşebiliyor. Bunun için bir tedavi yok, tedavi ile değil! Kendiliğinden! Belki de karşımızdaki hasta prematür over yetersizliği geri dönebileceği tek-tük şanslı hastalardan birisidir. Kim bilir? Belki de o hasta için umutsuzluk tamamen gereksizdir. Bunun için hiçbir hastaya kesin konuşamıyoruz.)

Tüpler kapalıysa da konuşulacak şeyler net ve kesin. Tüpler kapalı olduğuna göre siz şimdilik nişanlı gibisiniz. Spermlerle yumurtalar birbirlerine ulaşamıyorlar. Ya ameliyatla tüpler açılmaya çalışılacak, ya tüplerin açık olmasına ihtiyaç duymayan tedavi yöntemi (Yani tüp-bebek) ile gebelik şansı yakalanabilir.

Yine çok az bir grup hastada, rahim içinde polip, myom, bölme gibi somut engeller bulunabilir. Tedavileri cerrahi olarak bu durumların düzeltilmeleridir.

Gebelik oluşmasına engel olabilecek olan bu hastalıklarla ilgili özet, daha doğrusu kendi adıma bir hastanın anlaması yeterli diye düşündüğüm "öz" bilgiyi bu sitenin "Hastalıklar" bölümünde ayrı ayrı anlatmaya çalıştım.

Ancak, hastaların çok az bir grubu yukarıdaki başlıklar altında yer bulur. Büyük çoğunluğu "Unexplained İnfertility"dir, yani Türkçesi "Açıklanamayan İnfertilite"dir.

Şimdi isterseniz gebeliğin oluşmasına engel olabilecek başlıkları sırasıyla inceleyelim.

Hepsini bitirdikten sonra asıl büyük gruba, yani açıklanamayan infertilite konusuna tekrar döneriz.