Dikkat! Bu bölümde yazılan anomalileri okumak
ve incelemek sizleri incitebilir, korkutabilir.
İsterseniz bu bölümü atlayıp web sitemin diğer bölümlerine geçebilirsiniz.
Yok ben başka yerde de olsa arayıp, bulup, okuyacağım diyorsanız o zaman buyurun...
Zaten ben yazsam da yazmasam da bu hastalıklar yeryüzünden de, internetten de kaybolmayacak.
***
Böbreklerin anne karnındaki muayenesinde üç çeşit hastalık grubu görülebilir:
1. Böbreklerin doğuştan olmaması
2. Böbreklerin aşırı parlak görülmesi
3. Böbreklerin iç boşluğundaki ilk idrar toplanma yerinde genişleme
1. Böbreklerin doğuştan olmaması:
Her iki böbrek yoksa bebeğin içinde bulunduğu sıvı gebeliğin ikinci yarısından itibaren tamamen biter. Hiç su olmaması halinde gebeliğin devam etmesinin de hiç anlamı yoktur. Çünkü, sıvısı hiç olmayan bebeğin akciğer gelişimi gerçekleşemeyeceğinden dolayı doğduktan sonra solunum yetersizliği ile kaybedilirler. Suyun hiç olmaması durumu, yani anhidramni halinde, ultrason muayenesi yeterli netlikte olamadığı için böbreklerin olup olmadığı kesin söylenemeyebilir. Yine de hiç su kalmamışsa, böbreklerin varlığının, yokluğundan bir farkı kalmamaktadır.
Tek böbrek yoksa belki diğer böbreğe yapışıktır, belki de gerçekten tek böbrektir. Öyle olsa bile, tüm hayatını tek böbrekle geçirip 80 yaşında tesadüfen böbreğinin birinini olmadığını öğrenen bir çok insan da olabilir. Yani, amniyon sıvı miktarı normalse bebeğin doğumunu beklemek dışında yapılacak bir şey yoktur.
2. Böbreklerin aşırı parlak görülmesi:
İnfantil veya erişkin tipi polikistik böbrek ve tıkanıklığa bağlı genişleme düşünülür. Eşlik eden başka sorunlar varsa onları da göz önüne alarak her hasta için ayrı ayrı durum değerlendirilir. bazı durumlarda gebelik sonlandırılması düşünülebilir.
3. Böbreklerin iç boşluğundaki ilk idrar toplanma yerinde genişleme:
Tek taraflı veya iki taraflı olabilir. Eğer bu genişleme fazla değilse, çoğu görmesek daha iyi imiş dedirtecek kadar sorunsuz giderler. Ancak, her bir hastanın durumuna göre neler yapılabiliri bulmak iyi hekimliğin gereği olmaktadır.
Hekiminizin son kararını beklemek bu konuda son derece önemlidir. Çünkü, size göre çok önemli veya önemsiz olan bulguları hekiminizin değerlendirip size yol gösterici olmasını beklemek en akıllıca yoldur.