Laboratuvardaki ilk dölleme işlemi tamamlandıktan sonra, takip eden günler bir benzetme ile anlatacak olursak daha çok "kuluçka makinesinde" gibidir. Mümkün olduğunca az müdahale ile embriyolar rahatsız edilmeden inkübatörde bekletilirler. Sadece çok kısa süreliğine dışarı çıkarılıp, gerekli olan besiyeri değişimi ve gelişmenin mikroskop altında kontrol edilip tekrar hızlıca yerlerine yerleştirilirler. Böylece insan yavrusunun beden dışındaki ilk dönemi "tüpteki":-) geçirilir.

Bir çocuğun gelişiminin yaşına uygun olup olmadığının gözlenmesi gibi, embriyonun da gelişiminin gününe, hatta saatine uygun olup olmadığı kontrol edilir. Sayfanın en altındaki resimler bu aşamaları şematik olarak gün gün göstermektedir.

Kolay anlaşılması için bir başka benzetme bir tohumdan fide elde edilmesi, Tüp-Bebek'teki "Embriyo Takibi" sürecine karşılık gelir.


Bu aşamanın olağan süreci transfer edilebilecek aşamaya kadar embriyo elde edilmesidir.

Şanslı isek "hangisini transfer edelim?" diye seçebilecek kadar embriyo gelişebilir.

Hatta daha da şanslı isek, transferden daha sonra dondurmaya değecek kalitede de embriyo veya embriyolar kalabilir. Eğer embriyo dondurabilmiş isek, transfer ettiğimiz gebelik tutmadığında dondurulmuşlardan çözerek takip eden aylarda yeniden yumurtlama tedavisi yapmadan yeni gebelik denemeleri yapabiliriz. İlk denemede gebelik olsa bile dondurulmuş embriyolar ile daha sonraki yıllarda da kardeş şansı saklanabilmiş olur.

Bu aşamada olabilecek terslik embriyoların hiçbirisinin transfer edilebilecek aşamaya veya kaliteye ulaşamama halidir. Bu durumda "hiç gebelik şansı yok" kanaatine vardıysak, tatsız ve açıklaması zor bir karar olmasına rağmen hiç transfer yapmamak doğru ve etik olan yaklaşımdır. Böyle bir durumda "bu denemede sonuç alamadık" demek, düzeltilebilecek birşeyler bulursak, onları düzeltip; hiç bir şey bulamadıysak bir şey değiştirmeden, tekrar denemek ve yeni yumurtalarla yeni embriyo veya embriyolar için şans aramak daha doğru bir yaklaşımdır.

Neyse ki hastalarımızın çoğunda bu aşama da güzel sonuçlanır.

Fidelerin uygun zamanı geldiğinde toprağa dikilmelerine sıra gelir. Onun da karşılığ "Embriyo Transferi"dir. Bu işlem ikinci, üçüncü veya beşinci günlerde (bazen dördüncü) günde yapılır.


Embriyo gelişiminin aşamaları: İlki yumurtanın toplandığı gün, diğerleri birer gün arayla...