4 B. Sperm Elde Edilmesi

Sperm elde edilmesi bazen çok kolaydır.

Size denir ki:
- Alın şu kabı, girin şu odaya sperminizi verin. Siz de dersiniz:
- Tamam alın buyurun.

Tabii bilmem kaç yaşında evli bir adamın yabancı bir ortamda  bu işlemi yapıvermesi ne kadar kolay(!)sa... Bazen stres altında tekrar denemek, dinlenmek, ilaç takviyesi vb biraz uğraşmak gerekebilir.


Bazen de fizik olarak sperm verilmesi imkansız ise, yani, azoospermi halinde, erkek tohum hücrelerinin elde edilmesi için genel anestezi (bayıltılarak) veya lokal anestezi (uyuşturularak) yardımıyla, MikroTESE, MESA, TESA, vb isimli cerrahi işlemler sayesinde alınabilir. 

Bazı hastalarda ön tetkiklerle sperm çıkmayacağını kesin olarak söylemek mümkün olabilmektedir. Ancak, çok küçük bir yüzdeyi oluşturan bu grup hastayı boşuna cerrahi işlemden korumak için, pek de ekonomik olmayan bu ileri tetkikleri herkese yapmak doğru bir yaklaşım gibi görünmemektedir. Doğrudan işlemi denemek sonuç alınıp alınamayacağının kesin göstergesi olduğu için çoğu kez daha pratik olmaktadır.

Bu işlemlerde sperm elde edilememesi de maalesef çok seyrek değildir. Sperm hücresi elde edilemezse, bu basamak maalesef bazı çiftlerin süreçten ayrılma aşamalarıdır.

Bazen bu aşamada sperm çıkmadığında çiftin bayan tarafında yumurta oluşturma ve toplama işleri tamamen boşa gitmiş olur. Bunun için ikinci bir yol, tüp bebek tedavisine başlamadan önce sperm aramak, bulunamazsa yumurtlama tedavisi, yumurta toplama işlerine hiç boşuna girişmemek, sperm bulunduğu garantilenirse, bulunanları dondurup yumurtaları sonradan geliştirmek de akıllıca bir yoldur.

Bu aşamada sperm elde edilenler veya hiç işleme gerek kalmadan sperm verebilen nisbeten daha şanslı olan büyük çoğunluk bir sonraki aşamaya...