Dikkat! Bu bölümde yazılan anomalileri okumak
ve incelemek sizleri incitebilir,
korkutabilir.
İsterseniz bu bölümü atlayıp web sitemin diğer bölümlerine geçebilirsiniz.
Yok ben başka yerde de olsa arayıp, bulup, okuyacağım diyorsanız o zaman buyurun...
Zaten ben yazsam da yazmasam da bu hastalıklar yeryüzünden de, internetten de kaybolmayacak.

***


Karın duvarında en sık görülebilecek anomaliler, göbek deliğinden dışarı barsakların ve/veya diğer karın organlarının (hatta bazen kalbin bile) dışa fıtıklaşması (omfalosel) veya karın duvarındaki eksiklik nedeniyle barsakların ve bazen karaciğerin dışa doğru sarkması (gastroşizis) durumlarıdır.

Durumun ağırlığının yanı sıra ek başka sorunların olup olmadığı da sonucu etkiler. Ek sorun konusunda amniyosentez (genetik olarak bazı ek sorunlar varsa gösterebilir) de yararlı olabilir.

Çok erken dönemde, karın duvarının normal gelişim sürecinde zaten barsaklar dışarıda olup, en geç 12.inci haftada normal yerine dönerler. Bu yüzden 12.inci haftadan önce omfalosel görülmesi hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Sonraki haftalarda kendiliğinden düzelmeyi beklemek gerekir, sorun sebat ederse omfasel olarak değerlendirilmelidir (En geç 12.inci hafta).

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi bu hastalıkların hepsi ölümcül olmadığı gibi, bebek doğduktan sonra bir kısmı ameliyatla, bir kısmı da ameliyat dışı tekniklerle tedavi edilebilirler.