Azalmış over rezervi veya bir basamak ilerisi, erken yumurtalık yetersizliği (prematür ovar yetmezliği), diğer nedenlere kıyaslayacak olursak düzeltilmesi daha zor bir sorun.
Altta yatan nedenler araştırıldığında bazen değiştirilemez genetik bir durum (hastalık) tespit edilebiliyor. Ortada böyle bir genetik neden varsa yumurtalıklardan artık yumurta oluşması doğa kanunlarına göre mümkün değil. Doğa kanunlarının dışında gelişen olaylara da biliyorsunuz mucize diyoruz. Neyse ki, böyle somut genetik nedenler çok seyrek!
Diğerlerini (aslında azalmış over rezervi grubunun tamamına yakınını), ise şöyle bir benzetme ile tarif etmeye çalışalım. Yapraklar tamamen kurumamış, ama solgunlaşmaya başlamış. İşte bu aşamada bir şeyler yapabilmek için bir hareket alanı bulunabilir. Benzetmemize devam edersek, bitkinizi sulayabilirsiniz. Belki tek sorun budur bir kaç günde yapraklar canlanır, yeşillenir. Veya toprak bazı besin maddelerinden mahrum kalmıştır, gübre verirsiniz. Ağacınızı bir mantar, küf, virüs, parazit, vs hasta etmiştir, o da kendisini iyileştirmeye çalışıyordur. Uygulayacağınız ilaçlarla onun yaşam mücadelesine yardım edebilirsiniz.
Bir başka ihtimal de şu olabilir, aynı benzetmeden devam edersek... Geçici olarak kurumak. Hani daha çok baharda, ağaçlar aldanır ya! Üç beş gün havalar sıcak gidince havalara aldanıp bahar geldi zannederler, yapraklanırlar... Sonra da, mevsim normallerine dönünce donarlar... Yanılırlar yani... Bunun tersini düşünün... Kış gelince yapraklar dökülecek, dallar kuruyacak, kış şartlarında hayatta kalmanın ve baharda tekrar canlanmanın yolu bu... Yalancı bahar değil, yalancı kış... Henüz gerçek kış gelmemiş, ama bir şekilde ağacınız kış hazırlıklarına başlamış... Durum sadece bu belki de... Aslında sorun da yok. Şartlar değişip bahar havası gelince her şey yoluna girecek.
Şanslıysanız, öyle veya böyle bir şekilde yapraklar yeşillendiyse, anlarsınız ki, dallarınıza eski gençlik geri gelmiş. İster sizin suyunuzdan, gübrenizden, ilacınızdan... ister kendi zamanlamasından... veya bir şekilde hepsinin karışımından... Ne güzel! Üzümünü yiyin, bağını sormayın...
Belki de, artık ağaç tamamen kurumuş. Bahar da gelse yararı yok.
Bu belirsiz hikayenin sonunu görmek için dikkat ederseniz, hep zaman gerekli. Yani, biraz yükselmiş bir FSH değerinin, düşük veya çok düşük çıkan bir AMH değerinin hikayesinin sonunu önceden kesin olarak bilmek imkansız.
Bu nedenle bu grup hastalar takip hastası olarak değerlendirilirler.
İnfertilitede azalmış over rezervi konusunda f-TIP'ın yerini, daha berrak bir şekilde anlatabilmek için biraz uzunca bir giriş yapmam gerekti.
Tek bir nedene bağlı olmayan, kesin nedeni bilinemeyen diğer tüm kronik hastalıklardaki f-TIP yaklaşımı aynen burada da geçerli. Modern tıbbın ilaçlarla ancak kısmi rahatlatma oluşturabildiği, ancak tam bir iyileşme sağlayamadığı hastalıklar grubunu kast ediyorum. f-TIP radikal yaşam tarzı değişiklikleri ister, spor ister, uyku dinlenme ister. Bir başka söyleyişle, o güne kadar nasıl yaşıyorsanız hepsinin yıkılıp baştan yapıldığı bir "devrim" ("ihtilal", "inkılap", hangisini derseniz) gerektirir.
Şimdi gelebiliriz "Azalmış over rezervi" durumunda "Tüp bebek tedavisi mi, f-TIP mı?" sorusunun cevabına...
Benzetmemize küçük bir ekleme yaparak bu soruyu cevaplamaya çalışalım. Tüp bebek tedavisinde tek bir yumurta hücresinin bir bebeğin oluşumuna yetmesini, ağacınızdan getirebileceğiniz tek bir yeşil yaprak gibi düşünelim. Belki de yeşilimsi-sarımsı görülen yapraklardan birisi, amaca yani bebeğe ulaşmamıza yeterli olabilir.
O halde zaman geçip yapraklar iyice sararmadan, hatta kurumadan bir an önce "tüp bebek tedavisi"
Ve yine aynı nedenle, zaman geçip yapraklar iyice sararmadan, hatta kurumadan bir an önce "f-TIP", yani radikal yaşam tarzı değişiklikleri, yediklerini bırakmak, yemediklerine başlamak, spor, uyku, ilaçlar, destekler, kafayı değiştirmek(!)..."
539 662 00 36
Sonuç nasıl olur? Her hikaye ayrı... Sizin mücadeleniz bitmeden, ne siz, ne ben, ne de bir başkası sonucunuzu bilemez... Zaman gösterir...