Kainatta neyiz? Gezegende neyiz? Keyifli bir ömür sürmekten başka sorumluluklarımız yok mu? Çağımızın sorunları büyük, ama çözüm imkanları da çok büyük. Sadece irade gerekiyor.


PLAN B.3.0 (UYGARLIĞI KURTARMAK İÇİN HAREKETE GEÇMEK)

Plan B 3.0'da 4 temel hedef var: İklimi istikrara kavuşturmak, nüfusa istikrar kazandırmak, yoksulluğu ortadan kaldırmak, yerkürenin ekosistemlerini iyileştirmek. İklimi istikrara kavuşturma girişiminin merkezinde, küresel ısı artışını en düşük seviyede tutabilmek için, 2020'ye kadar karbondioksit emisyonlarını yüzde 80 azaltmaya yönelik ayrıntılı bir plan bulunuyor. İklim girişiminin üç bileşeni var: Enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek, orman kesimini yasaklayarak ve karbon tutulumu için milyarlarca ağaç dikerek yerkürenin orman tabakasını genişletmek.

Dünyada insan yaşamının başlamasından 1800 yılına kadar olan süreçte ancak 1 milyar insan rakamına ulaşan dünya nüfusu, bu tarihten sonra insanların yaşam standartlarındaki gelişmeye paralel olarak hızla artmaya başlamıştır. Nüfus patlaması da diyebileceğimiz bu anormal artışı dünya ekosistemlerinin taşıması ve bu nüfusu besleyebilmesi zor görülmektedir. Ekosistemler çökmeden önce ülkelerin nüfusunu istikrarlı bir hale getirebilir miyiz?
Başta rüzgar gücü olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarının müthiş potansiyelinden her şey bitmeden yararlanmamız mümkün olacak mı?
Dünya enerji ekonomisini yeniden yapılandırmayı ve iklimi istikrara kavuşturmayı sağlayacak teknolojilere sahibiz. Asıl sorun, bunları yapacak siyasi irade oluşturulabilecek mi?

Plan B 3.0, uygarlığımızı kurtarmamızı sağlayacak alternatifler oluşturma çabası için bize rehberlik ediyor ve başka alternatifleri de düşünmemizi sağlıyor.

Uygarlığı kurtarmak için her birimize düşen görevler var. Albert Einstein: "Dünya, kötülükler yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir." diyor. Seyirci kaldığımız için tehlikeli bir yer haline getirdik.